Είμαστε βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο ερώτημα το έχετε κάνει πολλές φορές στον εαυτό σας προτού προβείτε στην αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένο αυτοκινήτου. Η κάθε μία από τις τρεις παραπάνω επιλογές είτε αγοράζει κάποιος καινούργιο αλλά ή και μεταχειρισμένα αυτοκίνητο έχει κάποια βασικά πλεονεκτήματα όπως και μειονεκτήματα. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της κάθε μεθόδου αγοράς ή χρήσης ενός αυτοκινήτου.

Leasing.
Το leasing αποτελεί στην ουσία μία μορφή ενοικίασης του αυτοκινήτου σε μακροχρόνιο ορίζοντα καταβάλλοντας ο μισθωτής ένα μηνιαίο προσυμφωνημένο τίμημα και από κει και πέρα δεν έχει άλλες επιβαρύνσεις περί του αυτοκινήτου. Στις παροχές leasing εννοείται ότι είναι τα τέλη κυκλοφορίας, η ασφάλεια, το κτεο τα service του αυτοκινήτου αλλά ακόμα και αλλαγή ελαστικών. Για να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα του leasing αλλά και τη χρησιμότητα του θα πρέπει να κάνουμε μία πολύ σημαντική διαφοροποίηση, η οποία θα είναι μεταξύ των ιδιωτών που προσφεύγουν στη λύση του leasing αλλά και από την άλλη πλευρά των επιχειρήσεων που επενδύουν σε αυτό.
Leasing για επιχειρησεις.
Είναι γενικά ξεκάθαρο ότι πολλές επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία τους απαιτεί μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων,η λύση του leasing είναι η πλέον επιβεβλημένη και αυτό γιατί μέσω του leasing μπορούν να έχουν καλύτερη διαχείριση στόλου,καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό, λιγότερο άγχος με τυχόν φθορές και βλάβες που θα βγάλουν τα αυτοκίνητα του στόλου αλλά και φυσικά δαπάνες έκπτωσης και μείωσης φόρου. Στο πλαίσιο αυτό συνυφαίνεται εύκολα ότι είναι κάπως ξεκάθαρα συμφέρον τους ,η επιλογή του leasing για τις επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων και οχι μονο.
Leasing για ιδιώτες.
Εδώ η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκή ως προς το συμφέρον χρήσης και είναι σαφώς και πιο υποκειμενική. Στο παρόν άρθρο όμως θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αντικειμενικά το θέμα χωρίς υποκειμενικές εκφάνσεις. Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο είναι δεδομένο ότι το leasing δεν συμφέρει τους ιδιώτες και αυτό οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Αρχικά, το συνολικό κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου με τη μορφή λίζινγκ καταλήγει να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την αρχική αγορά του αυτοκινήτου. Υπό αυτό το σκέλος ,βέβαια κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μέσα στο μισθωμα του λίζινγκ περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα το service ,τα ελαστικά, οι ασφάλειες και τα λοιπά. Εν συνεχεία βέβαια καθώς μιλάμε για καινούργια αυτοκίνητα οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν καλύπτουν την διαφορά της συνολικής αξίας του τιμήματος εφόσον κάποιος βέβαια προβεί σε αγορά του οχήματος leasing σε σχέση με το να αγόραζε καινούργιο.
Άρα με καθαρά οικονομοτεχνικούς όρους λύση του leasing για ιδιώτες δεν είναι συμφέρουσα. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και υποκειμενικοι παράγοντες όπως για παράδειγμα η επιθυμία ενός χρήστη να αλλάζει συνέχεια τα αυτοκίνητα, η επιθυμία του να μην έχει καμία άλλη έννοια και να μην λαμβάνει κανένα ρίσκο σχετικά με τις συντήρηση του οχήματος και με τα έξοδα που απορρεουν μέσα από τη χρήση αυτού.
Να αγοράσω με δάνειο η με μετρητά;
Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να φαίνεται προφανης, ότι η διαδικασία δηλαδή δανειοδότησης είναι πιο επαχθης για τον δανειζόμενο καθώς καλειται να πληρώσει τόκους με αποτέλεσμα να καταβάλει μεγαλύτερο συνολικό κεφάλαιο. Πολλές φορές όμως η ομάδα μας έχει βρεθεί αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα:
Έχω την απαιτούμενη ρευστότητα για να αγοράσω ένα αυτοκίνητο, πλην όμως σκέφτομαι τη λύση του δανείου για να μην ξεμείνω από ρευστό και να έχω ένα Χ οικονομικό κεφάλαιο σαν back up , είναι καλή λύση;
Η απάντηση εδώ είναι αρκετά πιο σύνθετη και πολύπλοκη από ότι φαντάζει και φαίνεται ή απλότητα του ερωτήματος.
Αρχικά ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να σκεφτεί αν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στο ύψος της απαιτούμενης μηνιαίας δόσης του δανείου. Επίσης οφείλει να σκεφτεί αν το συγκεκριμένο κεφάλαιο που θέλει να διαθέσει αποτελει επενδυτικό κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα, με αυτό εννοούμε ότι αν το ύψος του κεφαλαίο που θέλει να διαθέσει για ένα αυτοκίνητο ενας υποψηφιος αγοραστης, στην ουσία το θυσιάζει από διάφορες άλλες επενδυτικες δραστηριοτητες που πιθανώς να κάνει ο αγοραστής στην επαγγελματική του ζωή θυσιαζοντας έτσι μία αξία του κεφαλαίου του σε τελική ανάλυση. Τέλος, οφείλει να κοιτάξει τόσο το ύψος του επιτοκίου όσο και το αν αυτό είναι σταθερό η κυμαινόμενο με αποτέλεσμα να μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια την τελική αξία κεφαλαιου όπου θα καταλαβαίνει για την αγορά του αυτοκινήτου.
Συμπεράσμα.
Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε μέσα από ένα άρθρο να γίνει πλήρης ανάλυση και καταγραφή όλων αυτών των πολυ βασικων και κρίσιμων δεδομένων. Η τελική επιλογή του υποψήφιου αγοραστή επαφίεται πλήρως στην υποκειμενική του αξιολόγηση των καταστάσεων, στα θέλω του αλλά και πάνω από όλα στις ανάγκες του ,αρκεί αυτές να κρίνονται με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια προκειμένου να λαμβάνονται οι κατάλληλα ορθές οικονομικές αποφάσεις.
Με εκτίμηση, η συντακτικη ομαδα της Autobroker.